Puppeteer

Author Topic: Lister LPWS starts once but not again!  (Read 854 times)

SiFi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
    • View Profile
Lister LPWS starts once but not again!
« on: October 25, 2023, 04:30:03 PM »
A new problem that I can't get my head around.  When cold it starts immediately and then stops in just a second or two.  After that the engine is completely uninterested.

However I have discovered that if I use full throttle for several minutes and very slowly reduce the revs she will happily settle to a tickover. Once hot she will run and restart happily all day.

Any ideas would be appreciated. 

Diesel Engineering

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 59
    • View Profile
Re: Lister LPWS starts once but not again!
« Reply #1 on: October 27, 2023, 03:39:03 AM »
Sounds as if the rack, or one or more of the fuel pumps is sticking. You could remove the end cover and see if anything feels tight.

SiFi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
    • View Profile
Re: Lister LPWS starts once but not again!
« Reply #2 on: October 27, 2023, 08:41:52 AM »
Bit uncanny! I had become convinced myself that it was the rack and a sticking pump but with little idea of how this creates the problem.

Have you had experience of this yourself?

SiFi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 25
    • View Profile
Re: Lister LPWS starts once but not again!
« Reply #3 on: April 15, 2024, 07:50:19 PM »
OK at last I have the engine starting reliably from cold. This was with the help of Marine Engine Services/Primrose Engineering (Richard, Sue and Hayden.  In short my governor rail was sticking in the 'fuel off' position. I came to the belief that it was something to do with one of the high pressure fuel pumps but it turned out to be the nylon/plastic "751-10288 GOVERNOR SLEEVE" that was doing the jamming (only when cold).